Tervetuloa Enäjärven suojelu­yhdistys ry:n sivuille!

Näiltä sivuilta löydät tietoa yhdistyksen toiminnasta sekä järven suojelusta. Linkkisivun kautta voit myös hakeutua muille aiheeseen liittyville internet­sivuille.

Enäjärvi on kaunis ja monimuotoinen järvi Lohjan ja Salon alueilla. Se on Kiskonjoen vesistön tärkein vesiallas, alueeltaan 12 km2 ja todellinen helmi sijaiten kuitenkin lähellä ruuhkaisinta Suomea. Enäjärven suojeluyhdistys ry perustettiin jo vuonna 1974 huolehtimaan yhdessä alueen vakituisten ja loma-asukkaiden kanssa järven kunnosta tuleviakin sukupolvia ajatellen. Suojeluyhdistys toimii tiiviissä yhteistyössä luonnosta ja vesistöistä huolehtivien muiden yhdistysten ja viranomaistahojen kanssa.

Tervehdys Lohjan Museolta!

Lokakuussa käynnistyi Lohjan Museon Samassa veneessä -hanke, jossa perehdytään paikallisten suhteeseen lähivesistöihinsä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin alueen järviluontoon. Yhdistyksenne on lämpimästi tervetullut mukaan hankkeeseen!

Hanke pähkinänkuoressa

Samassa veneessä -hankkeessa kartoitetaan Lohjan alueen asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten suhdetta lähivesistöihinsä ja alueen järvien merkitystä paikallisidentiteetille. Samalla hankkeessa selvitetään, miten paikalliset kokevat ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutukset järviluontoon. Tarkoituksena on sekä dokumentoida paikallisten ajatuksia ja kokemuksia että innostaa ja kannustaa ihmisiä kohtaamisiin veden äärellä. Hankkeen aikana aineistoa kerätäänkin haastatteluiden ja havainnoimisen lisäksi osallistamalla paikallisia esimerkiksi erilaisten tapahtumien ja sosiaalisen median välityksellä. Vuoden mittainen hanke toteutetaan aikavälillä 2.10.2023–30.9.2024, ja hankkeen toteuttamisesta vastaa projektikoordinaattori  Suvi Laine yhdessä museon vakituisen henkilökunnan kanssa. Hankkeen aikana kerättyä aineistoa hyödynnetään Lohjan Museon vuoden 2025 näyttelyssä, joka kiertää myös alueen kylät ja taajamat tulevien vuosien aikana.

Miten yhdistyksenne voi osallistua hankkeeseen

Paikallisten toimijoiden ja henkilöiden tavoittaminen on avaintekijänä hankeen onnistumisessa. Siksi haluamme innostaa myös paikalliset yhdistykset mukaan hankkeeseen. Jo tiedon välittäminen yhdistyksen jäsenistölle ja lähipiirille on tärkeä tehtävä, mutta meille voi myös suoraan vinkata potentiaalisia haastateltavia tai havainnoitavia kohteita ja tapahtumia. Jos yhdistyksellänne on järviluontoon tai sen suojeluun liittyvää aineistoa (esimerkiksi video- tai kuvamateriaalia, julkaisuja, postikortteja tmv.), jonka haluaisitte luovuttaa hankkeen käyttöön, tai teillä on idea vesistöaiheisesta tapahtumasta, johon museo voisi osallistua hankkeen puitteissa, ottakaa mieluusti yhteyttä Suviin.

Samassa veneessä -kirjastokierros marraskuussa

Marraskuussa hankkeeseen on mahdollista tutustua omassa lähikirjastossa järjestettävässä esittelytilaisuudessa. Tilaisuudet pidetään arki-iltaisin klo 17:30-18:30 Lohjan alueen kirjastoissa seuraavan aikataulun mukaisesti:

  • Maanantai 6.11. Karjalohjan kirjasto
  • Tiistai 7.11. Mäntynummen kirjasto
  • Maanantai 13.11. Ojamon kirjasto
  • Keskiviikko 15.11. Sammatin kirjasto
  • Torstai 16.11. Virkkalan kirjasto
  • Maanantai 20.11. Pusulan kirjasto
  • Tiistai 21.11. Saukkolan kirjasto
  • Maanantai 27.11. Lohjan pääkirjasto, 2. krs

Tule mukaan kuulemaan lisää ja keskustelemaan aiheesta! Jos et pääse tilaisuuteen paikalle, mutta haluat kuulla lisää hankkeesta, voit myös ottaa yhteyttä suoraan Suviin sähköpostilla tai puhelimitse.

Ystävällisin terveisin,
Suvi Laine
projektikoordinaattori, Samassa veneessä -hanke

+358 40 686 7324