Ajankohtaista

Enäjärvi -päivä 6.7.2019

Enäjärvi -päivää vietettiin jälleen Sipilän rannassa. Yhteensä parinkymmenen osallistujan voimin nautittiin kesäisestä, melko pilvisestä iltapäivästä. Sadetta ei sentään saatu, vaan kahvinkeitto ja grillaus onnistuivat ongelmitta. Rannalla oleva katos antoi tuulensuojan. 

Kirkkovenesoutuun osallistui suomalais-ranskalainen kansainvälinen venekunta, joka terävin vedoin souti Terävän rannasta, ison selän yli Mustlahdesta Laidikkeeseen. Mahtoi soutukokemus kirkkoveneellä olla melkoinen elämys ranskalaisopiskelijoille, jotka olivat Suomessa tutustumassa opintoihinsa liittyen luonnonläheiseen rakentamiseen ja elämäntapoihin.

Iltapäivän aikana käydyissä keskusteluissa otettiin esille kalastusasiat, kuinkas muuten, sekä järven vedenpinnan korkeus.

Sovittiin, että nuottausporukka saadaan tulevana syksynä kasaan, ja parin vuoden tauon jälkeen nuottaus toteutetaan yhdistyksen hankkeena. Yritetään ajallisesti yhdistää hanke tulevaan muikkutapahtumaan syyskuun lopulla. Nuottauksen toteutus tarvitsee vapaaehtoisia voimia, ja lupauksia osallistumisesta saatiinkin.

Seurannasta sovittiin tarkemmin niin, että yhdistys seuraa pinnan tasoa padon kohdalla viikottain, ja tähän nimettiin saman tien myös vastuuhenkilöt.

Niinpä Enäjärvi -päivä oli sekä leppoisaa yhdessäoloa että kuulumisten vaihtoa Enäjärven eri puolilta olevien asukkaiden ja mökkiläisten välillä, kuin myös päätöksen teon yhteinen foorumi, ideansa mukaisesti.

LIIKA VALOKO TURHAA?  - KYLLÄ

Nykyään puhutaan ja kirjoitetaan paljon valosaasteesta. Mitä se on?

Jo aikoinaan tehdyn tutkimuksen mukaan ovat mökkiläiset perinteisesti paenneet liikaa valoa maaseudun rauhaan. Kuitenkin valon käyttö on lisääntynyt huomattavasti aina korkeatasoisemmin varusteltujen mökkien tultua rannoillemme.

Välttäkäämme horisontin yläpuolelle suuntautuvaa tarpeettoman voimakasta valaistusta, joka ei ole tarpeen turvallisuuden tai viihtyisyyden kannalta. Kun valaisimesta lähtevä valonsäde jää horisontin alapuolelle, ei valoa pääse karkuun taivaalle. Valaisimen tehoa voidaan säätää alemmaksi, jolloin saavutetaan myös taloudellisia säästöjä. Lisäksi turhaa yöllistä valaisemista voi rajoittaa ajastimilla. Annetaan naapureillemme yön hämäryys ja pimeys.

Voimmeko pitää luontaisen hämäryyden ja pimeyden häviämistä vakavasti otettavana ympäristöhaasteena? Sehän  vaikuttaa meidän ihmisten lisäksi myös eliöstöön, joka on tottunut säännönmukaiseen pimeän ja luonnonvalon vaihteluun. Meille kaikille olisi varmasti miellyttävämpää, jos kesäasunnoillamme kajastuisi maltillinen ja tunnelmallinen valaistus. Välttäkäämme ns. ylivalaisua ja sovittakaamme valaistus kulloisenkin tarpeen mukaan.

Vapaa-ajan ja rentoutumisen kannalta on erityisen tärkeää mahdollisuus keinovalottomaan ympäristöön.

Vedenpinnan korkeuskäyrä

Viiden vuoden vedenpinnan korkeuskäyrä mitattuna Salmen sillan asteikolta. Heinäkuun 15. päivä lukema oli 25 cm eli n. 10 cm korkeammalla kuin edellisvuonna 2018.vedenkorkeus 2007 2019

17.7.2019 / Rolf Oinonen

Olethan muistanut maksaa jäsenmaksun vuodelta 2019!

Maksu on 15 euroa, perheenjäseniltä saman verran ja yhteisöjäsenmaksu on 150 euroa.

Yhdistyksen tilinumero:

Länsi-Uudenmaan Säästöpankki FI46 4006 0010 0399 78

Ilmoitathan myös sihteerille, mikäli yhteystietosi ovat muuttuneet.